PsihoFam
PsihoFam
PsihoFam
PsihoFam
l
Sâmbătă: 09:00 - 15:00
Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Program:
TELEFON
PsihoFam Articole Când este nevoie să apelez la un psiholog?
Programare online
PsihoFam oferă servicii dedicate sănătății mentale atât în rândul copiilor, cât și al adulților.
Localizare
TELEFON
l
l
Contact
PsihoFam
Deși în țările mai dezvoltate mersul la psiholog este un comportament normal, în România este adesea un subiect tabu și de cele mai multe ori este catalogat ca fiind problematic. Această confuzie poate să apară din lipsa de informare a publicului larg cu privire la serviciile oferite de acești specialiști. Ca să fie mai clar, vom detalia în cele ce urmează atribuțiile unui psiholog cu drept de liberă practică, pentru a demonta miturile existente.
Ce face un psiholog?
Un psiholog studiază stări mentale normale și anormale din procesele și comportamentul cognitiv, emoțional și social, prin observarea, interpretarea și înregistrarea modului în care indivizii relaționează între ei și cu mediul înconjurător(Bureau of Labor Statistics, 2022). Cu alte cuvinte, acesta se ocupă de studiul întregului spectru al experienţei umane, de la dezvoltarea copilului şi până la procesele mentale ale senectuţii, de la relaţia de cuplu şi până la interacţiunile complexe de formare a unei comunităţi. Psihologul observă și analizează comportamentul uman provenit din mediul familial, profesional etc., având ulterior capacitatea de a acționa sub formă de intervenție pentru a modela dezechilibrele existente.
Cine apelează la un psiholog?
Mersul la psiholog nu este condiționat de o problemă psihică existentă. Adesea, persoane care practică diverse sporturi de performanță, cei care sunt suprasolicitați la locul de muncă sau cei din media apelează la psiholog pentru a reduce stresul sau a creşte performanţa în domeniul lor de activitate. Nu doar în domeniul profesional se doresc astfel de schimbări, ci și în mediul intim unde pot apărea situaţii tensionate, iar părțile nu știu cum să le gestioneze. În plus, se apelează la psiholog și în educaţie, pentru elaborarea unui mediu propice dezvoltării emoţionale şi intelectuale a minorilor și nu în ultimul rând, în cele mai nefericite momente ale vieții când la mijloc este vorba despre o traumă.
Ce se întâmplă în cabinetul psihologului?
În prima ședință la psiholog, acesta va încerca să cunoască câteva aspecte importante de viața personală a clientului, în limita în care acesta dorește și este dispus să vorbească. Este foarte important ca lucrurile să vină firesc, neintruziv, psihologul neavând sarcina de a pătrunde violent în sufletul celui din fața sa. În această fază preliminară procesului terapeutic, specialistul examinează și extrage principalele dezechilibre emoționale, urmând apoi să aleagă calea cea mai eficientă pentru clientul respectiv. Spre exemplu, în funcție de starea actuală a clientului și de gradul de afectare a funcționalității, se poate apela mai întâi la calmare și ancorare în realitate (în cazul anxietății profunde), sau, din potrivă, la găsirea rădăcinii problemei (în cazul conflictelor de cuplu). Cu toate acestea, este de interes major perioada copilăriei și nu numai, deoarece îl ajută pe psiholog să-și contureze întreaga poveste.
Pe termen lung, psihoterapia este mai eficientă în rezolvarea problemelor mentale şi emoţionale decât multe din tratamentele medicale folosite în acelaşi scop (Asociaţia Americană a Psihologilor, 2012). Înţelegem cât de intimidant poate fi să soliciţi ajutor psihologic, mai ales dacă discuţia are loc într-un cabinet. De accea, nu renunţa la beneficiile psihoterapiei de care poţi avea parte și online, chiar la tine acasă.
Conform legii nr. 213/2004, toate informațiile primite din partea clienților sunt păstrate sub anonimat, această condiție nefiind limitată în timp. Există și excepții de la regulă și anume:
-hotărârea judecătorească
-riscurile serviciilor oferite prin mijloace electronice
-necesitatea prezenței unei terțe persoane (de ex. translator)
-consultarea cu alți psihologi pentru a crește eficacitatea serviciului
Cu toate acestea, clientul va fi informat în prealabil despre ce urmează să se întâmple.
De câte ședințe este nevoie?
În funcție de intensitatea stărilor psihologice, fiecare client beneficiază de un anumit număr de ședințe. Făcând o comparație, persoanele care apelează la o clinică de reabilitare corporală în scopul reluării unei funcții motorii și mobilizării unei părți a corpului, specialiștii apelează la fizioterapie, kinetoterapie etc. pentru a „reeduca” aceste zone corporale să funcționeze la un nivel așteptat. Acest lucru se întâmplă și în cazul psihoterapiei, psihologul se folosește de anumite tehnici și metode speciale pentru a reintegra clientul în viața cotidiană și a-i face existența cât mai aproape de normal. Dacă este să vorbim de depresie, anxietate generalizată sau alte tulburări psihologice diagnosticate clinic, acestea pot necesita un număr de aproximativ 20 de ședințe de psihoterapie, dar bineînțeles că depinde de gradul de cronicizare, de comorbiditățile existente și de alți factori ce țin de viața individului.
Sedințele de psihoterapie îți garantează rezolvarea problemelor pentru tot restul vieții?
Pasul cel mai important este acela de a merge la psiholog atunci când simțim că este nevoie de părerea unui specialist vis-a-vis de starea noastră. Cu toate acestea, niciun psiholog nu poate garanta că îndată ce un dezechilibru s-a rezolvat, nu va mai apărea altul în viitor sau cel trecut nu va recidiva. Datorită societății și mediului în care trăim, există o continuă schimbare în tot ceea ce ne înconjoară și pot apărea situații când nu reușim să ținem pasul cu evenimentele curente. De aceea, părerea unui specialist este necesară ori de câte ori simțim nevoia că nu ne mai recunoaștem în comportamentele de zi cu zi.