PsihoFam
PsihoFam
l
Sâmbătă: 09:00 - 15:00
Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Program:
TELEFON
PsihoFam Articole Între relație și nevoia de sine
Programare online
PsihoFam oferă servicii dedicate sănătății mentale atât în rândul copiilor, cât și al adulților.
Localizare
TELEFON
l
l
Contact
PsihoFam
PsihoFam
În zilele actuale căutăm din ce în ce mai multă siguranță, renunțând treptat la tot mai multă libertate. Ajungem să ne limităm la un număr restrâns de activități și să nu ne mai asumăm la fel de multe experiențe. Probabil că acest lucru se datorează și noilor pericole din jur, dar și a mass-mediei care transmite mesajele sub semnul pericolului iminent. Prin urmare, cu cât ne implicăm mai puțin în diverse activități, cu atât ajungem să dezvoltăm mai multe frici. Desigur că aceste procese nu sunt efectuate conștient, însă, conform studiilor de specialitate, cu cât evităm mai mult un stimul, cu atât creierul nostru îl percepe ca fiind mai periculos.
Nevoia de relaționare și de conectare cu ceilalți este fundamentală și ne dă sentimentul de siguranță. Adesea cei care trec prin perioade depresive, resimt o siguranță mai scăzută, nu se mai implică la fel de mult în contactul cu ceilalți, nu mai văd rostul în efectuarea activităților cotidiene și ajung să trăiască într-o frică permanentă. În societatea de astăzi, colectivitatea pune presiune pe persoanele singure, e o presiune care duce la o stare de suferință și care, în timp, îi poate afecta persoanei în cauză stima de sine. Aceasta ajunge să gândească că este ceva în neregulă cu ea dacă nu reușește să-și găsească un partener. La nivel general, oamenii percep singurătatea ca însemnând doar suferință și ca fiind ceva profund greșit cu ei din moment ce nu-și găsesc pe cineva, după cum ne spun toate filmele și poveștile despre găsirea sufletului-pereche. Nu se mai poate face distincția dintre frica de a rămâne singur sau frica de presiunea de a nu fi „în rând cu lumea”. Se activează astfel frica de libertate, de a îndrăzni să trăiești în acord cu tine și nu în acord cu așteptările celor din jur, cei care cred că știu mai bine cum trebuie să trăiești și care caută prin manipulare să-și impună voința. Tot acest proces, de fapt, reduce persoana doar la rolul de partener. Aceasta nu mai este privită ca o prietenă, ca un profesionist, ca o colegă, ca un medic, ca un bucătar. La fel se aplică și în cazul altor etichetări generaliste care surprind doar o anumită caracteristică, lăsând pe dinafară multe altele, astfel ajungem să fim doar profesionistul, scriitorul, tehnicianul și așa mai departe. A te reduce doar la un un singur rol în această societate înseamnă o deșertăciune interioară și o anulare a propriei identități.
Pentru a nu lăsa să se înțeleagă că doar singurătatea poate aduce cu ea stări neplăcute, există foarte multe cazuri când cei aflați într-o relație ajung să experimenteze situații neplăcute. O relație funcțională implică valori comune de viață, sentimente de bunătate unul față de celălalt și siguranță. Siguranța implică loialitatea și respectul față de partener, dar și față de tine însuți. Într-o relație, indiferent de ce natură este aceasta, dacă ambii parteneri au un sens comun bine definit, relația acestora va fi mult mai eficientă, comunicarea dintre ei va da roade, știind că țintesc spre același scop. Pe de altă parte, atunci când sensul unuia dintre parteneri nu mai corespune cu sensul celuilalt, inevitabil apare o discrepanță de putere, un deficit în comunicarea celor doi, fiind doar o chestiune de timp până se va instala ineficiența relației propriu-zise. De aceea este foarte important să ne stabilim clar scopurile, să le dezbatem cu cel de lângă noi, să înțelegem ce dă sens în viața fiecăruia și să analizăm cât este comun și cât nu, bineînțeles că trebuie să fim atenți și la aspectul de timp pentru că este firesc ca unele aspecte să evolueze și să se modifice periodic. De altfel, un alt aspect cheie pentru supraviețuirea unei relații este dat de acțiunile făcute împreună, în același timp. Spre exemplu, conform unui studiu recent, se pare că o relație are șanse să reziste cu atât mai mult, cu cât partenerii reușesc mai des să ia masa împreună. Aici fiind vorba de un comportament comun, efectuat simultan de ambii parteneri, îndreptat spre același scop.
Cu toate acestea, de cele mai multe ori lucrurile nu par atât de simple în viața de zi cu zi și rămâne la latitudinea fiecăruia să analizeze situațiile și planurile de bătaie. Este mistuitor de greu să păstrăm un echilibru sine-relație impecabil, asta pentru că prin natura noastră suntem predispozanți ai evoluției, iar această evoluție nu vine în același timp, nu are același ritm și nu se oprește la aceeași destinație pentru fiecare dintre noi. Controlul și puterea se regăsesc în fiecare dintre noi, poate la unii sunt mai evidente și mai la-ndemână, poate la alții ies mai greu la iveală însă, să nu uităm ce este cel mai important, noi dăm sensul vieții noastre.
Ai avut vreodată o criză de sine? Când nimic și nimeni nu te mai mulțumea, chiar nici tu nu reușeai să-ți răspunzi la dileme. Lasă-ne mai jos un mesaj și povestește-ne despre situația ta. Haide să vedem cum ai reușit să depășești acea etapă sau, din contră, cum te putem noi ajuta să o depășești.